Printer Friendly Version ПОСЕТА МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Р. БЕЛОРУСИЈЕ ВЛАДИМИРА МАКЕЈА Р. СРБИЈИ @ 10 July 2013 09:17 AM

Према договору председника Р. Србије Томислава Николића и Р. Белорусије Александра Лукашенка да се билатерални економски и политички односи интензивирају, министар иностраних послова Р. Белорусије Владимир Макеј је боравио у Р. Србији 4-5 јула 2013. године.

Министра ИП Р. Белорусије Владимира Макеја током посете примили су председник Томислав Николић,

председник Народне Скупштине Р. Србије Небојша Стефановић

премијер Ивица Дачић,

први потпредседник Владе Александар Вучић,

и министар спољних послова Иван Мркић

Током сусрета доминирала су питања даљег динамизирања наших економских односа, који далеко заостају иза традиционално пријатељских односа наша два пријатељска словенска народа. Разматран је читав низ пројеката и договорено дефинисање листе приритета која би се разматрала на заседању Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу, чије би се заседање одржало крајем септембра ове године у Минску.

Током боравка постављена су и два почасна конзла Белорусије, Зоран Вуловић из Крагујевца и Драгуљуб Швоња из Новог Сада. Министар Владимир Макеј свечано је отворио просторије почасног конзулата у Новом Саду и имао разговоре и са председником Владе АП Војводине Бојаном Пајтићем.

Током боравка министра Владимира Макеја саопштено је да у септембру белоруска авиокомпанија "Белавиа" успоставља авиолинију Минск-Будимпешта-Београд, чиме се отварају значајне могућности за унапређење сарадње између наше две земље.