Printer Friendly Version ПОСЕТА БЕЛОРУСКЕ ДРЖАВНО-ПРИВРЕДНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СРБИЈИ @ 28 May 2013 02:45 PM

Сходно договорима  председника Р. Србије Т. Николића и председника Р. Белорусије А. Лукашенка,  постигнутим током званичне посете председника Николића Белорусији (12-14 март 2013), белоруска државно-привредна делегација на челу са потпредседником Владе Р. Белорусије П. Прокоповичем боравила је у посети Р. Србији 16-18 маја 2013. године. Белоруска   делегација, у којој  је било око 40 привредника заинтересованих за сарадњу са српским  партнерима и за улагања у Србији, посетила је и Новосадски пољопривредни сајам.

Потпредседника Владе РБ П. Прокоповича током посете Србији  примили су председник Т. Николић, премијер И. Дачић и први потпредседник Владе А. Вучић. Том приликом разговарано је о  могућим формама, областима  и  конкретним  пројектима на даљем ширењу и унапређивању трговинско-економске сарадње, чији  годишњи обим, сходно договору два председника, треба да у најскорије време  пређе вредност од преко  500 мил. УСД.

Главни резултат посете је договор о формирању два заједничка холдинга у области машиноградње: први ће се бавити производњом хидраулике, а други производњом пољопривредних машина. Поред тога, биће проширена и постојећа производња трактора, аутобуса и камиона. Разматрана је и могућност белоруских  улагања у смедеревску железару.