Printer Friendly Version ПОСЕТА ДС МУП Р. СРБИЈЕ В. БОЖОВИЋА Р. БЕЛОРУСИЈИ @ 28 May 2013 01:17 PM

На позив МУП Р. Белорусије И. Шуњевича,  у Минску је 22-24 маја 2013 године боравио државни секретар МУП-а Р. Србије В. Божовић. Током посете Божовић је посетио антитерористичку јединицу „Алмаз“, Полицијску академију МУП Р. Белорусије и једну рејонску полицијску станицу у Минску, где се упознао са њиховом организацијом и радом.

У разговорима Божовић – Шуњевич било је речи о даљем унапређивању  сарадње два МУП и полиција у борби против наркотрафинга, незаконитих миграција, трговине људима, корупције, организованог криминала, сајберкриминала,  размени искустава и експертских посета, сарадњи полицијских академија и сл.

Обострано оцењено да су посета председника Р. Србије Т. Николића Белорусији и његови разговори са председником РБ А. Лукашенком, средином марта 2013 године,  и тада потписани Споразум о сарадњи два МУП у борби против криминала,  свему томе дали значајан импулс. Резултат тога је и ова посета ДС Божовића која је обострано оцењена као врло корисна.

ДС В. Божовић је, у име Владе и МУП Р. Србије, позвао МУП И. Шуњевића да посети Р. Србију, а Шуњевић упутио позив директору полиције Р. Србије М. Вељовићу да посети Р. Белорусију.

У одвојену посету Божовића је примио и В. Чеканов, министар трговине Р. Белорусије и копредседник белоруско-српске МК за трговинско-економску сарадњу, и том приликом је  разговарано о економској сарадњи и могућим доприносима два МУП на том плану.