Printer Friendly Version ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА Р. БЕЛОРУСИЈИ, 12-13 МАРТ 2013. @ 19 March 2013 07:56 AM

На позив председника Р. Белорусије Александра Лукашенка у званичној посети Републици Белорусији 12-13 марта 2013 године боравио је председник Републике Србије Томислав Николић. Била је то после 17 година прва посета једног председника Р. Србије Р. Белорусији.

Посета је протекла у изузетно топлој, радној и пријатељској атмосфери чему су тон и садржај дали блиски и пријатељски односи између два председника.

Председник Т. Николић је дочекан и испраћен уз највише државне почасти. Председник Лукашенко је у част председника Николића приредио свечану вечеру током које су размењене здравице.

Председници Т. Николић и А. Лукашенко су пре пленарних разговора делегација две земље имали сусрет и разговоре у ужем саставу којима су присуствовали министри иностраних послова две земље И. Мркић и В. Макеј и спољнополитички саветници председника М. Ђурић и В. Бриљев.

У јутарњим сатима, пре сусрета два председника, МИП И. Мркић и В. Макеј имали су у МИД-у Р. Белорусије одвојене разговоре у којима су размотрили актуелно стање и перспективе развоја билатералних односа и сарадње између две земље и разменили мишљења о актуелној ситуацији у свету и сарадњи два министарства на међународној арени.

Два председника су потписала заједничку изјаву. У разговорима и изјави они су потврдили спремност две земље да, на основама традиционалног пријатељства, историјске, културне и духовне блискости наших двају народа, развијају и шире свестрану сарадњу на свим нивоима, на принципима међусобног уважавања и равоправног партнерства. Они су истовремено исказали своју намеру да обезбеде ефикасну реализацију постигнутих договора.

Председник Николић је обећао да ће Р. Србија исправити неке своје грешке које је правила последњих година у односу на пријатељску Белорусију. Захвалио је председнику Лукашенку на доследној подршци Белорусије и њега лично напорима Р. Србије у одбрани територијалног интегритета и изналажењу споразумног и свеобухватног решавања за Косово и Метохију. Белоруска страна је изнела да рачуна на конструктиван приступ и подршку Србије у питањима међународне сарадње важним за Белорусију.

Председник Николић уручио је председнику Лукашенку Орден Р. Србије на ленти за заслуге у развијању и јачању мирне сарадњеи и пријатељских односа између Србије и Белорусије.

Другог дана посете председник Николић је посетио Савет Републике (горњи дом) Народног собрања Р. Белорусије, где је са председником А. Рубиновим имао садржајне разговоре, укључив и о међупарламентарној сарадњи.

За време посете Националној библиотеци Белорусије председник Николић је домаћинима уручио пригодна издања о културној и духовној баштини Србије, а они су њему доделили почасну карту Библиотеке.

У Библиотеци је одржан и сусрет са истакнутим белоруским бизнисменима где је српска страна представила низ привредних пројеката.

Након тога председник Николић је положио камен темељац Тржног центра "Мајак Минска" чији је градитељ "БК Група". На оба скупа председник Николић се присутним обратио са поздравним говором и позвао белоруске бизнисмене да улажу у Србију гарантујући им сигурнот њихових инвестиција.

Председник Николић и чланови српске делегације посетили су Мински аутомобилски завод где су се уознали са његовим производним асортиманом и могућностима унапређивања и ширења сарадње са Р. Србијом.

Председник владе Р. Белорусије М. Мјасникович приредио је радни ручак за председника Николића и чланове српске делегације током којег је разговарано о конкретним областима и пројектима привредне сарадње између две  земље.

На крају посете председник Николић је на Тргу Победе положио венац на споменик жртвама Великог отаџбинског рата 1941-1945.

За време посете потписани су Споразум о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, Споразум о сарадњи у борби против криминала и Меморандум о сарадњи у области информисања и издаваштва.