| |     русский | english  
Насловна
Главни град

Главни град Србије је Београд. Он је један од најстаријих европских градова и од древних времена раскршће путева Источне и Западне Европе.

Београд се налази у Југоисточној Европи, на Балканском полуострву. Лежи на ушћу Саве у Дунав, на падини између две алувијалне равни. Окружен еј реком са три стране због чега је још од древних времена био чувар речног пролаза. Због свог положаја, Београд је оправдано називан "капијом" Балкана и "вратима" Централне Европе. Ободом падине, од Калемегдана, дуж Кнез Михаилове улице, преко Теразија до Славије протеже се главна саобраћајна артерија града.

Београд, град веома бурне прошлости, један је од најстаријих европских градова. Његова историја траје пуних 7,000 година. Област око две велике реке, Саве и Дунава, била је насељена још у доба палеолита. Остаци људских костију и лобања Неандерталаца, нађени у јами крај Лештана, у пећини на Чукарици и поред Бајлонијеве пијаце датирају ит раног Каменог доба.

Београд је дом најзначајнијих дела архитектуре, Београдске тврђаве на Калемегдану, културних споменика и других непокретних културних блага, бројних археолошких налазишта са остацима развијенох цивилизација и култура на подрушју Београда од преисторијских времена до данас.


Београд је културни и уметнички центар Србије. У њему раде најпознатији културни ствараоци. Овде се изводи преко 9,000 позоришних представа, изложби, концерата, перформанса и других уметничких програма. Београд је домаћин најистакнутијих аутора из света уметности. Београд је центар најзначајнијих државних и националних институција културе и уметности: Српска академија наука и уметности, Народна библиотека Србије, Народни музеј, Народно позориште и Универзитет уметности.


Верзија за штампу
О Србији
Основне информације
Главни град
Државна обележја и химна Републике Србије
Устав Републике Србије
Историја Србије